تونل انجماد یک دستگاه کاملا صنعتی هست که برای هر چه سریع منجمد کردن حجم بسیار بالایی از محصولات و مواد غذایی استفاده میشود. اینکه بخواهیم بگوییم چگونه جای است : یک راهرو طولانی و عایقبندی شده که هوای داخل آن خیلی سرد و با سرعت زیاد در جریان است. مواد غذایی و محصولات از یک سمت تونل وارد این راهرو میشوند و در عرض چند دقیقه بعد بهصورت منجمد از سمت دیگر این راهرو خارج میشوند.

چه کارایی دارد؟
- افزایش سرعت تولید: وقتی سرعت بالا در انجماد کردن بالا باشد پس سرعت تولید هم به طرز قابل توجهی بالا می رود.
- حفظ کیفیت مواد غذایی: انجماد سریع باعث میشود که کریستالهای یخ کوچیکی در مواد غذایی و محصولاتی که ممکن است فاسد شوند تشکیل شود. با اینکار بافت، طعم، رنگ،کیفیت و ارزش غذایی مواد تقریباً دستنخورده باقی میماند.درروشهای انجماد معمولی مواد، کریستالهای بزرگ یخ به بافت غذا آسیب میزنند و کیفیت آن را پایین میاورند.
- جلوگیری از رشد میکروبها: دمای خیلی پایین در این تونل های انجماد، فعالیت باکتریها، قارچها و ویروسها رو متوقف می کند و باعث ماندگاری مواد غذایی می شود.
- انجماد تکی (IQF): خیلی از تونلهای انجماد به صورتی طراحی شدن که مواد غذایی را بهصورت تکی منجمد میکنند. مثلاً نخودفرنگیها به هم نمیچسبند و هر کدام به طور جداگانه یخ میزنند. این برای محصولاتی که باید ظاهر و کیفیت جداگانهشان حفظ شود خیلی مهم است.
- کاهش نیاز به نیروی انسانی: خیلی از این دستگاهها اتوماتیک هستند و نیاز به دخالت دست رو کم میکن و اتوماتیک بودن این دستگاه ها باعث میشود که در مدت زمان بسیار کوتاهی مثلا چند دقیقه تولید مواد و محصول بسیاری به صورت استاندارد و با حفظ کیفیت یخ بزنند.
در صنایع غذایی خیلی جاها از تونل انجماد استفاده میشود، مثل:
- کارخانههای تولید انواع گوشت، مرغ، ماهی و میگو
- تولیدکنندههای سبزیجات و میوههای منجمد
- کارخانههای تولید بستنی
- تولیدکنندههای خمیر نان و شیرینی
- و غیره…
در صنعت انجماد مواد از این دستگاه ها به عنوان ابرقهرمان حفظ کیفیت و سرعت در صنعت غذا یاد میشود.
تاثیر بر زندگی روزمره
تونل انجماد، شاید به نظر یه دستگاه صنعتی دور از زندگی روزمره بیاد، اما تاثیرش خیلی بیشتر از اون چیزیه که میتوان فکرش کرد!
چند نمونه از تاثیرات تونا انجماد بر زندگی افراد
دسترسی به غذای باکیفیت در تمام طول سال: با وجود تونل انجماد میتوان در فصل زمستان از میوه های تابستانی با همان کیفیت و ارزش تهیه و استفاده کرد.
کاهش ضایعات مواد غذایی: وقتی مواد غذایی و محصولات خوراکی سریع منجمد شوند، ماندگاری آنها خیلی بیشتر میشود. این یعنی مقدار کمتری غذا فاسد و دور ریخته میشود. این موضوع هم به نفع جیب ماست و هم به حفظ منابع زمین کمک میکند.
صرفهجویی در وقت و هزینه: غذاهای منجمد آماده یا نیمهآماده، مثل سبزیجات خرد شده، غذاهای بستهبندی شده وغیره کار آشپزی به ویژه در رستورانها و هتل ها را خیلی راحتتر و سریعتر میکنند.حتی در فصل های مختلف.
تونل انجماد مثل یک ماشین زمان برای غذا است
تونل انجماد تازگی و کیفیت مواد غذایی را در زمان برداشت آنها فریز میکند تا ما هر زمانی، با همان کیفیت و ارزش بتوانیم استفاده کنیم.
تاثیرش در زندگی ما خیلی بیشتر از یک دستگاه صنعتی ساده است!